Het verhaal van 6 voedselveranderaars uit de Food100

282 keer bekeken

Op Wereldvoedseldag werden tijdens een feestelijk ontbijt 100 voedselveranderaars in het zonnetje gezet, als waardering voor hun aandeel in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Bijzonder is dat dit gezelschap bestond uit zowel aanstormend talent als de gevestigde orde. Van boer tot chef, van productontwikkelaar tot CEO. Een aantal van de Food100 van dit jaar hebben een bijdrage geleverd aan Nederland Voedselland. Wij zetten hen graag extra in het zonnetje!

(bron afbeelding: Facebookpagina Food inspiration)


Roel Schutten, directeur AgriFood Capital en een van de initiatiefnemers van Food100: “De waarde van de lijst zit in de bereidheid tot delen: van uitdagingen, ambities, oplossingen, zelfs van mislukkingen. En hoewel het netwerk zelf uit maar 100 mensen bestaat, stralen de individuen op de lijst een krachtige boodschap en voorbeeldfunctie uit naar iedereen binnen onze sector.” Lees hieronder terug wat de ambities, uitdagingen en oplossingen zijn van de zes voedselveranderaars die eerder hun verhaal vertelden aan de lezers van Nederland Voedselland.

Uitdagingen

Maartje Poelman, assistent professor bij Universiteit Utrecht

“Onze voedselproductie is er nog steeds op gericht om zo veel mogelijk te produceren, op zo weinig mogelijk grond. Vroeger was dit belangrijk om de tijdelijke voedselschaarste en ondervoeding terug te dringen, maar vandaag de dag zou het landbouwbeleid beter afgestemd kunnen worden op de huidige stand van zaken. In het grootste deel van de wereld is veel meer dan wat onze maag begeert voor handen.” Lees haar artikel ‘De gezonde keuze de gemakkelijkste keuze


Tjeerd de Groot, politicus in de Tweede Kamer, fractie D66

“De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en de helft van de boeren verdient te weinig. Daarmee hebben we een dubbele crisis. Het voedselsysteem met vooral de productie van veel en goedkoop voedsel is vastgelopen” Lees zijn antwoord op de vraag ‘Wat is het belangrijkste voedselthema en wat moet er gebeuren tijdens de nieuwe kabinetsperiode?’ 

Ambitie

Alice den Boer, productontwikkelaar bij Amarant Bakkersholding

“Ik heb me voorheen tegen de grootschalige sector verzet, ik vond het anoniem en onpersoonlijk overkomen, maar nu kijk ik er anders tegenaan. Nu weet ik dat ik juist een aanzienlijk verschil kan maken, omdat ik bij een grote bakkerij werk.” Lees haar portret  

Oplossingen

Vera Anna Bachrach, duurzaam productontwikkelaar & oprichter experimenteel productiehuis JJBL

“Ik zou het fantastisch vinden als de industrie zich niet eenzijdig laat leiden door die economische moraal maar ook haar maatschappelijke geweten en expertise naar voren schuift, uitlegt waarom ze doen wat ze doen en daarmee zelf een vraag creëren.” Lees haar perspectief op vraagstukken over Industrie vs. ambachtelijk, Innoveren naar vraag of naar gezondheidsbelang en Langer houdbaar vs vers.


Bob Hutten, directeur Hutten (van onder andere De Verspillingsfabriek)

“Verspilling is een economisch model, we moeten het alleen opnieuw framen. Op dit moment kijken we op een verkeerde manier naar de kleine tomaatjes. We zijn in perfectie gaan denken, maar ook van de kleine tomaatjes kunnen we soep maken! Ieder bedrijf dat voorkomt, reduceert of beter verwaardt, gaat gewoon extra geld verdienen.” Lees het interview ‘Een verschil maken met verspilde groenten’


Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens bij Wageningen University & Research

“Voedselverspilling is een complex fenomeen, en in feite een indicator van de wijze waarop we ons voedselsysteem hebben ingericht. Zou de echte vraag niet moeten zijn welk voedselsysteem we willen, gericht op consumptie en productie van een verantwoord en duurzaam voedselsysteem, dat bijdraagt aan een goede kwaliteit van leven? Dit is wellicht een retorische vraag. Het vraagt focus en keuzes.” Lees zijn artikelen ‘Houdbaarheidsdatum, verspilde moeite?’ en 'Verspilling en de waarde van ons voedsel'.