Er is gelukkig steeds meer aandacht voor; eten weggooien is vandaag de dag ongehoord. Wekenlang stond het thema voedselverspilling centraal op Nederland Voedselland, om inzichtelijk te maken hoe het in de praktijk toch kan gebeuren en wat ertegen kan worden gedaan bij huishoudens, industrie en supermarkten. We geven ter afsluiting 9 tips hoe je zelf voedselverspilling kan tegenaan.
Officieel is iets voedselverspilling als grondstoffen en producten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie, niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. De meeste voedselverspilling vindt plaats thuis bij de consument (53%), gevolgd door de verwerkende industrie (19%), food service (12%), producent (11%) en de retail (5%). Hoe kan je zo min mogelijk eten weggooien voor het koken, tijdens het koken en na het koken?
Tips tegen voedselverspilling voordat je gaat koken
Maak een boodschappenlijstje voor je boodschappen gaat doen.
Op deze manier koop je niet meer dan je nodig hebt en kun je tot wel 9 kilo voedsel per jaar van de afvalbak redden (bron).
Let in de supermarkt op de houdbaarheidsdatum.
Ga je een product die dag nog eten? Pak dan niet het achterste product met de verste houdbaarheidsdatum. Op die manier voorkomen we dat er producten achterblijven in de supermarkt en vervolgens weggegooid moeten worden.
Bewaar producten op de juiste plek.
Zo bewaar je brood het beste op kamertemperatuur in een gesloten trommel of plastic zak en eieren met de punt naar beneden in de koelkast. Tropische vruchten zoals mango, ananas, kiwi en banaan kunnen niet goed tegen de kou en bewaar je in een open zak of schaal buiten de koelkast (bron).
Tips tegen voedselverspilling tijdens het koken
Gebruik je zintuigen om te bepalen of een product nog goed is om te eten.
Uit de Eurobarometer blijkt dat slechts 38% van de consumenten exact het verschil kent tussen tenminste houdbaar tot (THT, een kwaliteitsgarantie voor lang houdbare producten) en te gebruiken tot (TGT, een advies voor veilig gebruik van versproducten). Gemiddeld gooit 16% van de mensen producten direct na het verstrijken van de THT-datum weg, terwijl dat niet nodig is. (bron)
Weeg voor je gaat koken de porties af die je nodig hebt.
Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld te veel rijst of pasta kookt. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is het ‘Eetmaatje’ van het Voedingscentrum.
Kook met restjes!
Het lekkerste bananenbrood maak je met bruine bananen, zachte tomaten zijn nog heerlijk in een soep en van je oude appels maak je heerlijke appelmoes. Daarnaast zijn er handige tools zoals Smøllen waar je recepten kunt vinden voor jouw restjes.
Tips tegen voedselverspilling na het koken
Heb je toch te veel gekookt? Vries het in!
Handig voor als je een keer geen tijd/zin hebt om te koken. Heb je verse groenten over? Kook ze twee minuten en laat het afkoelen. Ze blijven daarna nog een jaar goed in de vriezer. Wel even de datum erop zetten natuurlijk.
Voor Rotterdammers: Gooi oud brood in de ‘broodbakken’ van Broodnodig.
Woon je in Rotterdam en heb je oud brood over? Gooi ze in de ‘broodbakken’ van Broodnodig. Zo krijgt jouw oude brood een tweede leven als biogas. Vind hier een broodbak bij jou in de buurt of tip ze voor een nieuwe locatie.
Steun de voedselbanken
Naast bovenstaande tips kun je ook op grotere schaal helpen voedselverspilling tegen te gaan. Hoe? Door je in te zetten voor een voedselbank bij jou in de buurt. De mogelijkheden om de voedselbanken te helpen zijn breed. Ze kunnen voedsel, financiële donaties en ook tijd en talent gebruiken.
Aan het doneren van voedsel zitten strikte regels, eigen gemaakte jam – hoe lief ook – kunnen ze in verband met de wetgeving niet aannemen. Ook producten waarvan de verpakking al open is geweest, komen niet in aanmerking. De Voedselbanken zijn vooral op zoek naar talenten. Iedereen die werkzaam is voor de voedselbanken doet dit op vrijwillige basis, dit maakt ze met name op managementposities kwetsbaar. Ze zoeken ook goede vakmensen zoals chauffeurs. Op de plaatselijke, maar ook de landelijke website staan veel vacatures.
Daarnaast is het altijd mogelijk om geld te doneren. Voor vijf euro help je één gezin aan een pakket. Je betaalt niet voor personeelskosten of voor het eten. Ze maken kosten om het logistiek mogelijk te maken, bijvoorbeeld om busjes te laten rijden en koelcellen te laten draaien. Gemiddeld kost dit ze 5 euro per pakket. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Voedselbanken.
Nederland Voedselland publiceert verhalen over transities binnen het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.