Waarom schillen we onze aardappelen nog?

Gesponsord

Aan het aantal zakken met ongeschilde aardappelen in de supermarkt te zien, schillen we nog steeds graag zelf. Marjan Skotnicki-Hoogland, managing director van CêlaVíta, vraagt zich af: ‘Waarom schilt u nog?’ Uit een rondvraag van Nederland Voedselland blijkt dat er aan de geschilde aardappelen in de supermarkt een aantal vooroordelen kleven. Ze zouden minder vers zijn dan aardappelen die we zelf schillen.

Klopt dat wel, en wanneer spreken we eigenlijk van ‘vers’? We spreken erover met levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel en CêlaVíta – de leverancier van vers gekoelde aardappelen.

Het toevoegen van gemak is een trend in de supermarkt. Er wordt van alles aangeboden dat al gesneden en gewassen is, zodat je thuis in de keuken zo min mogelijk hoeft te doen. Denk bijvoorbeeld aan andijvie of boerenkool. Die zijn soms niet eens meer als krop te vinden – tegenwoordig zit het al gewassen en gesneden in een zak. Hetzelfde geldt voor sla. Ook op de fruitafdeling is er steeds meer voorgesneden, zoals stukjes ananas en mango. 

Terwijl die producten van de groente- en fruitafdeling langzaam worden ingeruild voor een zak, blijft de zak ongeschilde aardappelen onverminderd populair. Ook al kost het extra tijd om ze te schillen. Waarom doen we dat nog steeds?

Liever geschild of ongeschild?

We besloten het te vragen aan onze lezers. Dit was ons bericht: ‘We zijn nieuwsgierig: als je aardappelen koopt, kies je dan voor een zak met ongeschilde aardappelen, of ga je voor een zakje gewassen, geschilde en voorgekookte aardappelen? En waarom maak je die keuze? 

Het regende reacties. Lezers die vaker voor geschilde, gewassen en voorgekookte aardappelen kiezen, noemen gemak en de snelle bereidingstijd als de belangrijkste voordelen:

Een groepje mensen had ook steekhoudende redenen om aardappelen mét schil te kopen: dat zou lekkerder zijn. En zelfs gezonder, lieten ze weten:

Maar die culinaire voorkeur en de perceptie van de gezondheid van de nog aanwezige aardappelschil, is niet het enige dat we tegenkomen. Het woord ‘vers’ valt opvallend vaak. Ongeschilde aardappelen zouden verser zijn dan voorgekookte en geschilde aardappelen.

De perceptie van ‘vers’

Maar wanneer mogen we eigenlijk spreken van ‘vers’? We vragen het aan levensmiddelentechnoloog en professor Tiny van Boekel. De anekdote waarmee hij antwoordt, spreekt boekdelen: ‘Ik sprak laatst een dame die beweerde alleen maar verse producten te gebruiken, en geen bewerkte voedingsmiddelen. Ter plekke haalde ze een appel uit haar tas. Toen ik haar vertelde dat er geen appels worden geoogst in februari, en dat die appel dus van vorig jaar is en in feite een bewerking heeft ondergaan doordat hij is bewaard in een gecontroleerde atmosfeer, viel ze van haar stoel.’

Het lijkt dus een verschil in definitie. Voor sommige mensen betekent vers dat er weinig tijd is verstreken sinds de oogst of bereiding. Voor anderen betekent het dat er niets aan is toegevoegd, en dat het dus een puur product is. Van Boekel: ‘Dat is meteen het grootste probleem. Er is geen definitie, en ook geen regulering van wat vers mag heten en wat niet. Je kunt het opzoeken in een woordenboek, maar dat helpt je niet veel verder.’

Volgens Van Boekel heeft het allemaal met gevoel te maken. ‘Het woord ‘vers’ appelleert aan iets dat we belangrijk vinden. In onze ogen is het goed en gezond. Maar eigenlijk weet niemand wat écht vers is – de verwarring is compleet.’  

Geschilde, gewassen en voorgekookte aardappelen zijn net zo vers als tafelaardappelen. We voegen alleen gemak en tijdswinst toe.

Skotnicki-Hoogland valt de levensmiddelentechnoloog bij. ‘De perceptie van wat vers is, is aan het verschuiven. En daarnaast bestaat er geen formele definitie van wat het betekent. Kijk maar eens in de supermarkt. Daar vind je verse pasta, verse soep, verse pizza. En er ligt ook verse spinazie in blokjes – in de diepvries. De term kun je dus op verschillende manieren interpreteren.’

Net zo vers als tafelaardappelen

Daarom vindt Skotnicki-Hoogland het vooroordeel over geschilde aardappeltjes niet kloppen. ‘De geschilde, gewassen en voorgekookte aardappelen die wij verkopen, zijn net zo vers als tafelaardappelen die je zelf schilt. We voegen alleen maar gemak en tijdswinst toe’, zegt de managing director. ‘We wassen de aardappelen in Veluws bronwater, en schillen en snijden ze alvast in blokjes of partjes. Verder gebeurt er niets mee. 100% puur, zonder toevoegingen. Alleen kort voorgekookt voor het gemak van de consument.’ 

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?