Van boom tot bord: Verstegen en Fairfood werken samen aan een transparante nootmuskaatketen

“Traceerbaarheid en dus transparantie zijn een cruciale stap in de richting van het nemen van verantwoordelijkheid.” Dat schreef Sander de Jong, directeur van Fairfood, vorige maand in een artikel op Nederland Voedselland waarin hij pleit voor blockchaintechnologie en bedrijven oproept om aan te haken. Een kleine week later bracht de ngo het nieuws naar buiten dat zij samen met Verstegen Spices & Sauces samenwerkt aan het transparant maken van Verstegens productieketen van nootmuskaat door middel van deze technologie.

De transparante keten moet zowel boer als consument een grotere betrokkenheid geven. Dit betekent voor de boer toegang tot voor hem of haar relevante informatie. “Door boeren actief te betrekken in de productieketen stimuleren we het ondernemerschap van die boeren. Op die manier willen we het ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk maken om boer te worden,” stelt Michel Driessen, CEO van Verstegen. 

Dankzij de blockchaintechnologie kan ieder ander, inclusief de consument, het direct zien als daarin iets niet goed gaat

Daarnaast kan de boer anoniem bevestigen of prijsafspraken worden nagekomen. Dankzij de blockchaintechnologie kan ieder ander, inclusief de consument, het direct zien als daarin iets niet goed gaat, benadrukt De Jong. De consument kan meekijken door middel van een QR-code, en niet alleen zien of de boer de afgesproken prijs heeft gekregen, maar ook of de nootmuskaat van Verstegen de beloofde beste kwaliteit heeft. De Jong: “Dankzij blockchaintechnologie kan er tweerichtingsverkeer ontstaan.”

In december wordt 500 kilo nootmuskaat, geproduceerd op de Indonesische Sangihe-eilanden, op de blockchain gezet. Vanaf dat moment is de reis van boom tot bord voor ieder die wil live te volgen. Dit betreft een pilotproject, maar wordt naar verwachting uitgebouwd naar andere producenten in het assortiment van Verstegen. “Het project is een eerste stap in de richting van onze ambitie om al onze ketens transparant te maken”, stelt Driessen. “Het is voor ons een kans om te zien wat de obstakels zijn en die weg te nemen.” 

Het project is een eerste stap in de richting van onze ambitie om al onze ketens transparant te maken

Daarnaast voert Fairfood in opdracht van Verstegen een onderzoek uit naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor nootmuskaatboeren in Indonesië. “Wij werken al jaren met een vertrouwde inkoper, maar hoe weet ik zeker dat boeren de afgesproken prijs betaald krijgen? En hoe weet ik of de boeren daaraan voldoende hebben om van rond te komen?”, aldus Driessen. Het bedrijf wil weten of de prijs die zij aan de boeren betaalt voldoende is en aan de hand van de uitkomst van het onderzoek, waar nodig toewerken naar de betaling van een leefbaar inkomen.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?