Wat staat er in het Plastic Pact?

Met ruim 70 bedrijven en milieuorganisaties heeft Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) op 21 februari 2019 een zogenoemd Plastic Pact gesloten. Doel hiervan is de milieubelasting door plastic verpakkingen fors te verminderen. Dat zou moeten gebeuren door minder plastic te gebruiken en al het plastic recyclebaar te maken.


De staatssecretaris en de deelnemende partijen – zoals levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties – committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

  • Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.
  • In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017.
  • Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  • Alle eenmalig te gebruiken plastic producten moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Meer doen met minder plastic

Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic”, aldus staatssecretaris Van Veldhoven. “Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om en bestrijden we verspilling en de plasticsoep omdat er uiteindelijk minder plastic in het milieu belandt.”

“De winst van dit pact is dat er zo breed wordt samengewerkt”, zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. “De hele keten pakt het probleem nu samen op. Die samenwerking is essentieel om tot afvalstromen te komen die kleiner en beter te recyclen zijn en die ook daadwerkelijk worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen.”

Omdat plastic een grensoverschrijdend vraagstuk is, komt er op Nederlands initiatief in april 2019 een Europese Plastic Summit om bewindslieden van andere landen dezelfde stappen te laten zetten en belemmeringen in de EU-regelgeving op te sporen.

Foto: Istock / Kievith

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?