De eerste schapen over de dam

22 april is door de VN tot Dag van de Aarde omgedoopt; een dag om stil te staan bij de wonderen van een gezonde natuur. Doe je dat in Nederland anno 2021, dan kun je nauwelijks nog ontkennen dat verandering van ons voedselsysteem essentieel is om onze natuur naar een acceptabel niveau terug te brengen. Misschien moeten we vandaag daarom stilstaan bij de enorme transitie die we – opnieuw – van Nederlandse boeren vragen. Wij hebben een aantal mooie bronnen verzameld om je in vast te bijten op deze dag.

Hoezo opnieuw? Welke transitie? En waarom voelen de boeren zich ondergewaardeerd in deze discussie? Als deze vragen nu in je opkomen dan kunnen we er vanuit gaan dat je Boerenrepubliek (nog) niet hebt gezien, en dat het hoog tijd is voor een snelcursus. Want we kunnen als maatschappij op zijn minst collectief beseffen dat we flinke waardering mogen hebben voor elke boer die de stap naar circulair weet te maken.

Een mooi begin is luisteren. OK Boeren is een podcast die Lisa, Jacob-Willem en Astrid in 2020 maakten over boze boeren, de stikstofcrisis, biodiversiteit, wetgeving… en alles wat daartussen valt.

Accelereren door te inspireren

The secret of change is to focus all of your energy not on fighting the old, but on building the new.

Socrates

We zijn op de goede weg; boeren zijn volop in verandering. Denk aan steeds bekender wordende partijen als Kipster, Hamletz, of Boeren van Amstel. Een goed voorbeeld doet volgen, daar geloven wij heilig in.

We kijken dan ook graag naar Nederlandse koplopers die nog niet super bekend zijn, maar het wel heel goed doen. De onderstaande film gaat over precies zulke koplopers en is gemaakt door Future Farmers Film Productions – op het Youtube kanaal vind je nog meer inspirerende voorbeelden.

https://youtu.be/zB2XO69mwtA

Beter (w)eten

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

Nelson Mandela

Naast goede voorbeelden zijn er meer bronnen die helpen om ons ecosysteem te transformeren. Nederlandse wetenschappers zijn namelijk ook koplopers in research dat zich focust op alle facetten van voedselproductie en de impact daarvan op onze natuur. Denk aan de WUR, de UU, de universiteiten van Twente en Delft, etc. Het Louis Bolk Instituut is nog zo’n bron van kennis: naast allerlei publicaties, delen zij waardevolle inzichten op hun Youtube kanaal.

Yes, we can

Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.

Barack Obama

Het is duidelijk geworden dat we op een kantelpunt zijn aangekomen; we zullen nu drastisch moeten ingrijpen om een duurzame voedseltoekomst met een gezond ecosysteem te waarborgen. De Sustainable Development Goals zijn geen verzameling van politieke statements; het zijn doelen van levensbelang.

Gelukkig mogen we hoopvol zijn. Boeren kunnen veranderen, een positieve impact op ons ecosysteem maken én een gezond verdienmodel opzetten. Als wetenschap, politiek en consument de handen met de boeren ineenslaan, kunnen we samen een duurzame voedseltoekomst garanderen. De voorbeelden en benodigde kennis zijn er, dat hebben we gezien en gehoord. Nu heeft de movement vooral meer ‘massa’ nodig.

De eerste spreekwoordelijke schapen zijn al over de dam; de rest kan volgen. Geen tijd te verliezen!

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?