Vlakbij Amsterdam ligt een natuurgebied waar boeren en weidevogels duurzaam samen leven. Dat alles speelt zich niet achter gesloten poort af, in tegendeel. De podcast van de Boeren van Amstel laat je in 4 afleveringen luisteren naar de ins en outs. We analyseren de waardevolle transitie trends van dit duurzame verhaal.
De Boeren van Amstel zijn bijzonder, omdat ze lokale melkproductie en natuurbescherming als logische combinatie zien voor een duurzame voedseltoekomst. Zo worden uitdagingen opeens kansen. Als je daar vervolgens transparant over gaat communiceren, win je harten.
En als we verder inzoomen, zien we nog een belangrijk element in effectieve transitie aanpak: de stakeholder coalitie. Netwerkondersteuning van Wij.land, lokale retailer ondersteuning van Albert Heijn, Plus, Jumbo, Coop en meer, samenwerking met de Vogelbescherming, en most of all: boeren die hetzelfde willen en zich verenigen.
Goede partners
De 22 boeren van de coöperatie doen aan agrarisch natuurbeheer met kruidenrijke graslanden, een ideaal gebied waar weidevogels kunnen broeden. Het leefgebied van de weidevogels wordt beschermd door grote delen van het land pas na het broedseizoen te maaien. Vogelbescherming Nederland werkt samen met Boeren van Amstel, omdat het Amstelland een van de weidevogelkerngebieden is waar Vogelbescherming op inzet.
Alles lokaal
De Boeren van Amstel zorgen voor een korte keten tussen stad en land. De Natuurzuivel wordt in het Amstelland geproduceerd, op nog geen 10 km van de Dam. Met deze zuivel dragen de boeren bij aan het behoud van het laatste stukje polderlandschap onder Amsterdam.
Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel (Naomi Heidinga)
Storytelling
Ook storytelling is Boeren van Amstel niet vreemd. Ze maakten dus de podcast die bestaat uit 4 delen: de eerste aflevering luister je door op de banner van dit verhaal te klikken. Daarin zul je bijvoorbeeld horen wat de invloed van turbogras is op een gezond en duurzaam glas melk. Daarnaast kan je ook nog eens een aantal portretten van de boeren bekijken.
Your choice
Als consument kan je bijdragen aan de leefomgeving van de weidevogels, simpelweg door bewust met je aankopen om te gaan. Dat wordt makkelijker, omdat steeds meer lokale retailers mee doen met dit project. Je kan HIER zien waar je de melk en yoghurt kan kopen.
Nederland Voedselland publiceert verhalen over transities binnen het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.