Wie zijn de mensen achter ons voedsel? Ilse van der Voort werkt al acht jaar als productontwikkelaar bij HAK. Ze is trots op de producten die ze maakt, maar merkt ook dat het verhaal dat daarbij hoort nog beter verteld moet worden. De wens van de consument staat bij haar voorop, de uitdaging is om dit te vertalen in de producten van HAK.
Ik werk in een klein team, samen zijn we verantwoordelijk voor alle producten die HAK op de markt brengt. Doordat we een compact bedrijf zijn, ben ik vanaf het eerste idee tot aan de implementatie betrokken bij een nieuw product.
Grootste uitdaging
De grootste uitdaging van mijn vak vind ik van een vers product dat door verhitting houdbaar gemaakt wordt, toch een mooi eindproduct te maken met lekkere smaken. Het verhittingsproces kan de smaak namelijk flink door de war gooien. De consument wil steeds puurdere producten met minder zout en toegevoegde suikers. Tegenwoordig starten we bij het ontwikkelen van een nieuw product daarom met het op smaak brengen door kruiden en specerijen, we voegen alleen wat zout en suiker toe aan de receptuur als dit echt noodzakelijk is om een lekker product te verkrijgen. Voor de producten waar volgens de traditionele receptuur suiker aan toegevoegd is, zoals appelmoes bieden we een alternatief zonder toegevoegde suiker, zodat de consument zelf de keuze kan maken.
Tegenwoordig starten we bij het ontwikkelen van een nieuw product met het op smaak te brengen door kruiden en specerijen, we voegen alleen wat zout en suiker toe aan de receptuur als dit echt noodzakelijk is
Blijven innoveren
In 2008 begonnen we, als eerste levensmiddelenbedrijf buiten de bakkersbranche, met zoutreductie van onze producten. In drie jaar tijd hebben we ruim 30% zout verlaagd in onze pot- en blikgroenten. We blijven continu nieuwe producten ontwikkelen en bestaande producten verbeteren, waarbij de wens van de consument voorop staat. Om in te spelen op de behoefte van de jongere consument, passend bij het nieuwe eten (meer plantaardig eten, minder aardappelen-groenten-vlees op tafel, meer salades en exotische gerechten), hebben we in november 2015 een nieuwe lijn stazakken met bonen ontwikkeld. Toen deze net op de markt waren, hebben we met het team een rondje door de Albert Heijn gedaan en trots voor het schap gestaan. HAK bonen in stazak zijn nu zelfs door Nederlandse consumenten verkozen tot Gekozen Product van het Jaar 2017.
Bouwen aan het consumentenvertrouwen
De conserveermethode die we hanteren is gebaseerd op het traditionele weckproces; door middel van verhitten onder hoge druk en vacuüm maken we de producten langer houdbaar. De autoclaaf waarmee we dit doen is dan ook het hart van het bedrijf. Voor veel mensen is het lastig te geloven, maar we voegen geen conserveringsmiddelen toe. Ik merk dat berichtgeving in de media van invloed is op het vertrouwen van de consument, eind vorig jaar werd bijvoorbeeld fors kritiek geuit op de hoeveelheid suiker die in groenteconserven zou zitten terwijl daar heel veel nuance achter zit. Het merendeel van onze producten, waaronder de meeste peulvruchten, bevatten bijvoorbeeld geen toegevoegde suiker en sommige traditionele recepturen, zoals rode kool met appel, voor de smaak juist wel. Maar consumenten moeten zich ervan bewust zijn dat groenten ook van nature suiker bevatten.
We moeten het verhaal achter onze producten dus nog veel beter vertellen en laten zien wat we doen en waarom we dat doen. En tegelijkertijd blijven we mooie stappen maken in productverbetering daar waar nodig en mogelijk. We gaan Nederland daarom letterlijk een kijkje in de keuken geven. Hoe we dat gaan doen vertellen we binnenkort.

Nederland Voedselland publiceert verhalen over transities binnen het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.