Waarom hebben vleesvervangers vleesnamen?

Veel vleesvervangers dragen een vlees-gerelateerde naam. Zo had je al ‘Kipstuckjes’ en ‘Groenteburger’, en onlangs zijn daar ‘Stukjes als van kip’ en ‘Plantspekjes’ bijgekomen. Producenten wringen zich in allerlei bochten om namen te bedenken die vlezig klinken, maar waar geen dier aan te pas is gekomen. Waarom hebben vleesvervangers dan toch een vleesnaam? Nederland Voedselland gaat op zoek naar verschillende perspectieven. 

De Vegetarische Slager, een fabrikant die vleesvervangers maakt, verklaart waarom ze hun producten vlezig laten klinken. Een consumentenpsycholoog legt uit waarom we zo graag voedsel willen eten dat precies lijkt op wat we kennen en de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) vertelt waarom zij die vlees-gerelateerde namen juist misleidend vinden.

Amadea Boneschansker
Brand Manager bij De Vegetarische Slager
Patrick Wessels
Consumentenpsycholoog

Eva Westerhof
Adviseur PR & Communicatie bij Koninklijke Nederlandse Slagers
Vorige
Volgende

Verleiden tot andere keuzes

Amadea Boneschansker
Brand Manager bij De Vegetarische Slager

Met een vergelijkbare naam en structuur hopen we vleesliefhebbers te verleiden om te kiezen voor iets dat qua beleving niet onderdoet voor dierlijk vlees. Simpelweg omdat het zo lekker is. Ook omdat er zoveel mooie tradities aanhangen: van het bekende broodje bal en een traditionele vleesmaaltijd, tot gourmetten en een kerstdiner aan tafel met familie. Mensen worden meestal niet vegetariër omdat ze vlees zo vies vinden of omdat ze die iconische momenten niet waarderen.

Er zijn ook producten die echt afwijken van vlees, zoals bijvoorbeeld tempeh of tofu. Maar die zijn niet voor elke vleesliefhebber overtuigend. Anders waren er vast meer vegetariërs en veganisten geweest – want de nadelen van dierlijke vleesconsumptie zijn voor veel mensen duidelijk. Om een positieve impact te maken, hebben we juist een grote groep vleesliefhebbers nodig.

Wij vragen vleesliefhebbers niet om alle tradities op te geven, maar nodigen ze graag uit voor een herkenbaar, minstens zo lekker en voedzaam product. 

Neem bijvoorbeeld onze vegetarische schnitzel op basis van soja: Auf Wieder Schnitzel. Er wordt per jaar ruim zeven miljoen kilo aan varkensschnitzels verkocht in Nederlandse supermarkten. Die schnitzel is daarmee enorm in trek bij een gigantische groep vleesliefhebbers. Als nou eens de helft van die varkensschnitzels vervangen wordt door onze Auf Wieder Schnitzel, dan halen we daarmee duizenden dieren uit de voedselketen. En dat is, als Vegetarische Slager, uiteindelijk ons doel.

Daarbij helpt het praktisch gezien ook nog eens dat men een-op-een een vleesvariant kan vervangen. De vergelijkbare bereidingstijd- en wijze van onze producten komen daarbij goed van pas. Zo maken we het zo laagdrempelig mogelijk.


Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?