Volkorenbrood rules!

Gesponsord

Het Voedingscentrum adviseert om vooral volkorenbrood te eten omdat dit het gezondste voor ons zou zijn. Volkorenbrood vermindert de kans op hart- en vaatziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. En meergranenbrood dan?

Er is een verschil tussen bloem en meel. Voor bloem, meel of volkorenmeel worden graankorrels gemalen, bijvoorbeeld van tarwe, spelt, mais of rogge. Volkorenmeel is gemaakt van de hele korrel, inclusief de kern, de kiem en de zemel (het schilletje van de korrel). Op de verpakking staat dit aangeduid als volkorenmeel. Voor bloem wordt alleen de kern gebruikt. Meel bestaat meestal uit de helft bloem en de helft volkorenmeel.

Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen zit in de zemel van de graankorrel

Het Voedingscentrum adviseert om vooral brood gemaakt van volkorenmeel te eten, volkorenbrood dus. Hierin zitten de meeste vezels en vezels zijn onder meer goed voor je darmen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels verlagen de kans op hart- en vaatziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Volkorenbrood is dus het gezondst, omdat de hele graankorrel wordt gebruikt. 

Bij brood mag de term volkoren alleen gebruikt worden wanneer er 100% volkorenmeel wordt gebruikt. Volkorenbrood bevat gemiddeld bijna drie keer zoveel voedingsvezels als witbrood, namelijk gemiddeld 6,7 gram per 100 gram ten opzichte van 2,5 gram in witbrood. In bruinbrood zit gemiddeld 5,0 gram vezels. 

Bij brood mag de term volkoren alleen gebruikt worden wanneer er 100% volkorenmeel wordt gebruikt

Meergranenbrood nóg gezonder?

Zoals de naam doet vermoeden, zitten er in meergranenbrood naast bijvoorbeeld tarwe ook andere soorten graan. Ook rijst, mais, spelt en boekweit (dat is eigenlijk een vruchtje van de boekweitplant) kunnen gebruikt worden voor een sneetje meergranen. Er kunnen gebroken of geplette graankorrels zijn toegevoegd, zo worden er extra voedingsstoffen toegevoegd.

Aan het gebruik van de hoeveelheid volkorenmeel en de toegevoegde granen in meergranenbrood zijn geen regels verbonden. Omdat meergranenbrood zelden gemaakt is van volkorenmeel is het niet gezonder dan volkorenbrood. Als je wil weten wat er in het brood bij jouw bakker zit, vraag het hem dan of kijk op de verpakking.

Meer weten over brood? Lees hier ons thema-artikel met bijdragen van bakkers, wetenschappers, consumenten en deskundigen over hun uitdagingen, vragen en dagelijkse praktijken. 

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?