De klasse van onze kassen

Nederlandse wetenschappers en ondernemers zijn koplopers in kennis en kunde over kasbouw. Daar mogen we best trots op zijn. Zoals je in de video hierboven kan zien, komt bijvoorbeeld de Universiteit van California in Nederland kijken naar onze ontwikkelingen en innovaties. En dat gebeurt vanuit veel meer landen.

Groot zijn we als land niet, dus zoeken we slimme oplossingen om meer te doen met onze beperkte ruimte. Vertical farming is de laatste jaren een beetje een hype, maar we zijn er al jaren mee bezig. En met gecontroleerde klimaatomstandigheden zoals we dat in kassen creëren, kan je zelfs met het klimaat van ons land world leading worden in het kweken van tomaten. Die kennis is voor ons van lokaal belang, maar is ook toepasbaar in compleet andere settings.

Cashen met kassen

Onlangs werd bekend gemaakt dat een joint venture tussen GrowGroup IFS uit Barendrecht (Nederland) en RainMakers Capital Investment LLC uit Abu Dhabi (VAE) de grootste indoor farm ter wereld gaat bouwen in de woestijn van Abu Dhabi.

– 10.000 ton verse producten per jaar
– Perceel van 17,5 hectare
– Teeltoppervlak van 160.000 m2
– Bespaart 95% op het waterverbruik
– Verkleint de Co2-uitstoot tot wel 40%
– 100% pesticidevrij

De GreenFactory Emirates is een combinatie van verticale en platte teelt. Het gehele proces van zaaien, telen, oogsten tot verwerken van “ready to eat” producten vindt plaats onder één dak. Bij de bouw zullen Nederlandse agrotechnologische bedrijven betrokken worden, onder het motto: “Quality of Holland – Local Grown”.

Bron: SteelGuru Business News
Interview van RTV Rijnmond met CEO Jonh Breedveld
Bron: https://growgroupifs.com/news

Kijk in de kas

We weten in Nederland natuurlijk wel dat we veel kassen hebben, maar als ze niet in jouw regio staan zie je ze amper en denk je er niet teveel over na. Kom in de kas maakt daar verandering en stelt de kasdeuren open voor iedereen die meer wilt weten. Helaas kan het event al 2 jaar niet doorgaan i.v.m. de corona-epidemie, maar dit jaar is er een oplossing. Een digitaal kijkje kan je namelijk wél nemen. Bekijk daarvoor de video hieronder of ga naar de website voor meer informatie.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?