De zoektocht naar minder zout is in volle gang. We publiceerden al eerder over zoutreductie en volgen de ontwikkelingen op de voet. Want ondanks dat we weten dat maximaal 5 gram zout per dag goed voor ons is, eten we vaak het dubbele. Dat blijkt uit onderzoek van Knorr, maar er is ook goed nieuws. Meer dan de helft van ons wil namelijk wel experimenteren met minder of geen zout. Hoe doen we dat met behoud van smaak?
Het op smaak brengen van gerechten wordt vaak gedaan met bouillonblokjes. Zout speelt daarin een belangrijke rol. Dat is de case waarmee ze bij The Hive, het Global Foods Innovation Centre van Unilever, aan de slag zijn gegaan. En met succes: het zoutloze bouillon blokje is gearriveerd.
De challenge
‘Zout heeft normaal twee belangrijke functies in bouillon blokjes. Het versterkt de smaak en geeft structuur: de zoutkristallen houden alle ingrediënten bij elkaar’, zo legt Gunabalan Raju (Technical Project Leader, The Hive) ons uit.
‘We hebben nu de juiste balans gevonden door groenten, kruiden en specerijen te extraheren – en vlees voor de kip- en runderbouillon. Vervolgens hebben we ze gecombineerd met vet en ingrediënten die kristallen kunnen creëren zodat het blokje zijn structuur houdt. Allemaal zonder zout.’
Future Food
Deze ontwikkeling is onderdeel van de Future Food commitments die Unilever en Knorr hebben benoemd, waarin ze beloven om in 2022 met 85% van hun producten een bijdrage te leveren aan zoutreductie tot onder 5 gram per dag voor consumenten.
Knorr lanceerde twee jaar geleden het Future 50 Food project in samenwerking met WWF. Wat ons betreft een hele mooie samenwerking tussen twee stakeholders in de keten, die zo samen bijdragen aan positieve verandering. Het rapport van de samenwerking vind je hier en is nog steeds relevant.
Kookboek
Ook deed Knorr bewuste consumenten een cadeautje in de vorm van een duurzaam kookboek. Het boek is onderdeel van de samenwerking met WWF en is gratis beschikbaar. Hieronder kun je de volledige versie in het Engels lezen. Een Nederlandstalige versie is er helaas nooit gekomen; op de Nederlandse website van Knorr vinden we wat beknoptere informatie over het project en een paar recepten terug.
Door op de onderstaande cover te klikken kan je het kookboek bekijken.
Nederland Voedselland publiceert verhalen over transities binnen het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.