Het grootste melkveebedrijf: Nederland vs China

Melk, de witte motor. Die spreuk kennen we allemaal. Maar over de motorisering van de melkindustrie is veel minder publiekelijke kennis. Eeuwenlang molken we onze koeien met de hand, pas de laatste paar decennia is daar verandering in gekomen. En niet alleen in Nederland!

Je gaat op een krukje zitten, zet een emmer onder de uiers van de koe, je stroopt je mouwen op, en gaat vervolgens eindeloos heen en weer met je handen. Tegenwoordig is dat alleen nog maar voor de hobbyboer een optie.

Veel melkveehouderijen hebben flink moeten opschalen om – ondanks de structureel lage melkprijzen – toch nog een gezonde bedrijfsvoering te behouden. De boer loopt daarom minder vaak met een melkbus, maar vaker met een tablet of laptop rond.

En dat is niet alleen in Nederland het geval: over de hele wereld is schaalvergroting een trend. Om je daar een goed beeld van te geven hebben we hieronder 2 videos voor je naast elkaar gezet. Het grootste melkveebedrijf van Nederland tegenover het grootste melkveebedrijf van China.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?