Het magische licht

Door zaadjes van jonge planten aan specifieke formules van licht bloot te stellen, wordt groei gestimuleerd en gebruik van pesticiden verminderd; tot wel 50 procent. Dat is het wetenschappelijke fundament waarmee project GROW begon. De uitwerking werd een futuristisch kunstwerk als ultiem eerbetoon aan de schoonheid en het belang van de agrarische sector.

Hoe kan geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe maken we van de boer de held? GROW is een kunstwerk en een prototype van een duurzamere manier om voedsel te verbouwen. Het bestaat uit een op design gebaseerd lichtrecept dat verticaal over een 20.000 m2 grote akker op preiplanten (Allium porrum) schijnt. Je ervaart het kunstwerk als ‘dansende lichten’ over het enorme landbouwveld. Het licht is poëtisch, en geïnspireerd door technologieën uit de lichtwetenschap.

GROW is onderdeel van het artist-in-residence programma van de Rabobank. Het progamma is gebaseerd op de overtuiging dat medewerkers en kunstenaars van elkaar leren dankzij een open uitwisseling van ideeën, en op een positieve manier bijdragen aan de maatschappij. Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en experts hebben GROW gedurende twee jaar ontwikkeld, op basis van expert sessies met Studio Roosegaarde, Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum.

In de onderzoeksfase van het project ontmoette het team Professor Jason Wargent, oprichter en Chief Science Officer bij BioLumic. Hij is onder de indruk van de uitkomst. ‘Je zou kunnen zeggen dat licht zelf onzichtbaar is; je kan niet zien wat het doet met een gewas. Maar voor boeren en onze mensen bij BioLumic is licht het magische element voor het maximaliseren van de productiviteit van gewassen.’

Het is onze missie om het meeste uit planten te halen op een schone en duurzame manier. GROW brengt dat op artistieke wijze in beeld.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?