Het vizier op zeewier

Sinds het succes van de Dutch Weed Burger staat Nederlands zeewier op de kaart. Daarnaast heeft het collectief de North Sea Farmers serieuze plannen om flink op te schalen. Het groene goud wordt al enkele jaren beloofd, maar nu lijkt de goudkoorts toch echt aan momentum te winnen. En de kansen die zeewier ons biedt, gaan verder dan de eiwit-transitie.

Dit artikel had ook de wondere wereld van zeewier kunnen heten. Toepassingen zijn er alom, dus geen wonder dat enthousiaste ondernemers er maar mee bezig blijven. Twee jaar geleden schreven we al over de enige echte zeewierboerderij die in de Noordzee drijft, nu is het tijd voor een update met nieuwe inzichten.

Burger King

De Dutch Weed Burger is niet het enige initiatief waarbij zeewier het dierenwelzijn van koeien te goede komt. Zairah Khan legt uit dat je zeewier ook kunt gebruiken als veevoer. Maar niet alleen dat: zeewier maakt de uitstoot van de koe ook nog eens minder schadelijk. Zeewier is straks misschien wel de basis voor je glas melk, of voor de plak kaas bovenop je zeewierburger.

Duurzaam inkomen

Zoals wel vaker, pakken we ook een internationaal vizier. Wat is de toekomst van zeewier in internationale context, en specifiek in en voor Europa? Rebecca Wiering van Zeewaar laat zien dat Nederlandse ondernemers voorop lopen in duurzaam zeewier produceren.

Eet smakelijk

We sluiten af met een video die inzoomt op de consument en een duurzaam dieet. Winston Post van het programma Altijd Jong is in gesprek met Kees Boender, directeur van Wereld van Zeewier.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?