Portret: Job de Boo

Liquid Process Engineer bij Danone

Gesponsord 
Bekijk de serie:

Wie zijn de mensen achter de productie van ons voedsel? En hoe ziet hun werk eruit? We vragen het aan Job de Boo van het voedingsmiddelenbedrijf Danone. Hij werkt als Liquid Process Engineer bij de fabriek van Nutricia in Zoetermeer. Daar houdt hij zich onder andere bezig met verbeterinitiatieven in de fabriek waar ze medische voeding maken. Ook maakt hij met zijn team de verliesstromen van water en energie inzichtelijk – om zo te kijken welke stappen Danone kan nemen om de fabriek nog duurzamer te maken.

Hoe kwam Danone op jouw pad?

‘Na het afronden van mijn master Biotechnologie in Delft startte de zoektocht naar mijn eerste baan. Tijdens mijn studie hield ik me voornamelijk bezig met de theoretische kant. Daarom wilde ik graag werken in een fabrieksomgeving binnen de farmaceutische- of voedingswereld, zodat ik de theorie in de praktijk kon ervaren. Die kans kreeg ik bij Danone.

In het begin moest ik wennen aan de overgang van een universitaire omgeving naar de fabriek.

Berekeningen die ik tijdens mijn studie maakte, waren vaak gebaseerd op de allernieuwste technologieën. Eenmaal op de fabrieksvloer merkte ik al snel dat niet alles volledig geautomatiseerd kan worden.’

Wat doet een Liquid Process Engineer?

‘Ik houd me onder andere bezig met verbeterinitiatieven en implementeer ik bijvoorbeeld de nieuwste technieken in de fabriek. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het flexibeler maken van de productielijnen in de fabriek, zodat we de efficiëntie op verschillende lijnen kunnen verhogen.

Dat doe ik samen met procesoperators, teamleiders en monteurs. Door de praktische kennis van mijn collega’s en mijn theoretische diepgang vormen we een sterk team. Die dynamiek komt ook door het bijzondere product waarmee wij werken. Medische sondevoeding eet je niet voor je plezier. Maar het is onmisbaar voor mensen die zelf niet in staat zijn om te eten of drinken.’

Het voelt dankbaar om bij Danone een bijdrage te kunnen leveren.

Hoe houd je je binnen jouw functie bezig met duurzaamheid?

‘Ik ben ook onderdeel van het Nature-team van Danone. In dit team kijken we met collega’s van verschillende afdelingen naar de stappen die we kunnen nemen om de fabriek nog duurzamer te maken. Zo houdt een afdeling zich bezig met elektrische laadpalen voor het personeel en een andere afdeling met het verminderen van het papiergebruik.

Vanuit onze afdeling proberen we de verliesstromen van water en energie in de fabriek inzichtelijk te maken.

Voor een lager energieverbruik in de fabriek onderzoek ik bijvoorbeeld hoe we de opwarmtijd van het sterilisatieproces kunnen verkorten, zodat we minder stoom hoeven te gebruiken.

Daarvoor voer ik nu bepaalde metingen uit. Voor het verbruik van het water zijn we nu met de eerste plannen bezig om ervoor te zorgen dat we de verliesstroom kunnen verminderen.’

Bron: M.M.Minderhoud

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?