538336156

Van wildlandschap naar groene woestijn (en weer terug)

Vroege Vogels produceerde begin 2024 Hooiland. Deze diepgaande documentaire legt nauwgezet uit hoe er de afgelopen decennia is omgegaan met een kruidenrijk, biodivers stuk landbouwgrond. Vóór de oorlog vond hier op harmonieuze wijze kleinschalige landbouw plaats, die veel ruimte voor de natuur overliet. Eenmaal onderworpen aan de grillen van modernisme is daar, begin 21ste eeuw, weinig meer van over. Nu wordt er met man en macht gevochten voor de terugkeer van de natuur.

In de documentaire vertelt een 98-jarige boerenknecht over wat hij heeft zien veranderen in het gebied. Na de schaalvergroting en intensivering van de landbouw volgt nu de tegenbeweging: grote stukken land worden afgegraven, om (deels) terug te geven aan de natuur. De boeren en natuurorganisaties proberen nu samen uit te vinden hoe ze gebruik kunnen blijven maken van het land, terwijl de biodiversiteit weer opbloeit.

Hieronder zie je de trailer van Hooiland. Bekijk de volledige documentaire op de site van BNNVARA.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?