Fotocredits: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Vrijheidssoep

Samen eten verbindt. “Het is zo oubollig en cliché als wat, maar het is wel waar”, vertelt Nick Toet. De chef, bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel, werd dit jaar gevraagd het soep-recept te schrijven namen het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een initiatief gelinkt aan de vrijheidsmaaltijden op 5 mei, die dit jaar voor de vijfde keer op rij georganiseerd worden.  

Een Vrijheidsmaaltijd zorgt voor een bijzondere ontmoeting aan de eettafel. De Vrijheidssoep is hier een belangrijk onderdeel van. “Soep is natuurlijk een ideaal gerecht om te delen, want je kan het niet in kleine porties maken”, verklaarde de schrijver van het vorige recept chef Nadia Zerouali in 2023 . Volgens Nadia is soep ook het ultieme democratische gerecht. “Elk land en elke cultuur heeft een soep. Je kunt hem eten wanneer je maar wil: tijdens het ontbijt, lunch of avondeten.” Daarnaast kun je soep maken met een kleine en een grote portemonnee benadrukt ze. 

Nick Toet met zijn soep in blik. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Voor het recept van dit jaar liet Nick zich door zijn oma’s tomatensoep inspireren, maar dan voegde hij er nog een Aziatische touch aan toe met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Nick houdt zijn recepten het liefst lekker en simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep, niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, des te meer mensen kunnen er immers op 5 mei van genieten terwijl ze met elkaar de vrijheid vieren. 

Vrijheidsmaaltijden 

De maaltijden worden in allerlei vormen en maten georganiseerd door heel Nederland. Van gezellig met de buurt tot in bedrijfskantines; alles mag. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan. Eten is voor Nick dé manier om mensen samen te brengen. Want juist aan tafel is er volgens hem aandacht en ruimte voor een gesprek met elkaar: “Door naar elkaar te luisteren, kom je erachter hoe het met iemand gaat.” Hij hoopt dan ook dat de mensen op Bevrijdingsdag “samen lekker vreten” van zijn Vrijheidssoep. “Dat ze een hap nemen, elkaar aankijken en dan knikken: ‘ja, dat is ‘m.’ Zo’n moment verbindt ook weer.”

Het recept geschreven door Nick Toet voor de Vrijheidssoep van 2024 vind je hier!

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?