Zoetstoffen: feiten en fabels

Zoetstoffen, let’s talk about it. Zijn zoetstoffen slecht voor je gezondheid, maken ze je dik, worden je hersenen voor de gek gehouden en krijgen we er niet teveel van binnen? Is stevia beter dan sucralose en zijn zoetstoffen slecht voor je tanden? Hoe zit het eigenlijk?

In deze podcast gaat diëtist Ismay Wiggers op zoek naar feitelijke antwoorden op vragen over zoetstoffen die ze regelmatig in haar praktijk hoort. Ze stelt ze aan wetenschapper Ralf Hartemink, expert op het gebied van voedselmicrobiologie en voedselveiligheid, werkzaam bij de Universiteit van Wageningen.

De podcast is geen ode aan zoetstoffen en heeft ook niet de bedoeling om mensen massaal over te laten stappen op zoetstoffen. Voor een gezonde leefstijl is het goed als je je voorkeur voor zoet kunt minderen. Water met of zonder een smaakje, koffie en thee zonder suiker. Maar soms is het lekker om iets zoets te gebruiken. Een glas frisdrank, een plak ontbijtkoek, wat zoets in je yoghurt of kwark. Bij voorkeur zonder de calorieën die suiker met zich meebrengt als je aan het afvallen bent of als je een gezond gewicht wilt houden. En ook niet met een stijging van de bloedsuikerspiegel als gevolg. En dat kan, want dit zijn eigenschappen van zoetstoffen. Voor deze gebruikers is het prettig om te weten dat ze producten met zoetstoffen zonder gevaar voor hun gezondheid kunnen gebruiken, dat zoetstoffen de meestonderzochte additieven zijn, dat ze veilig zijn.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.

Nieuwsbrief
Nieuwsgierig naar een duurzame voedseltoekomst?