Artikelen

Gijs van der Woerd, akkerbouwer en eigenaar van een loonwerkbedrijf, heeft een uitgebreide toolbox aan landbouwapperatuur in beheer. Daarmee maakt hij bewuste afwegingen, om schoner en efficiënter te werken, en om de bodem te ontzien. Toch is het ook voor hem een uitdagend seizoen.  
Het idee dat vleesvervangers bewerkt zijn, is iets wat volgens Martine (ProVeg) 'gedeproblamitiseerd' moet worden. Volkoren- en witbrood zijn even bewerkt, maar hebben een andere voedingswaarde. Uiteindelijk zouden de samenstelling en voedingswaarde centraal moeten staan.
Samen eten verbindt. “Het is zo oubollig en cliché als wat, maar het is wel waar”, vertelt Nick Toet. De chef, bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel, werd dit jaar gevraagd het soep-recept te schrijven namen het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Akkerbouwer Germ Germs uit het Drentse Zwartemeer wilde inzetten op risicospreiding: samen met zijn schoonvader zocht hij een project naast het akkerbouwbedrijf. In eerste instantie vooral voor een goed rendement, maar na verloop van tijd bleek het een waardevolle circulaire bouwsteen voor het bedrijf.
Dagelijks komen er verse schelpdieren de fabrieken van Roem van Yerseke binnen. In een tijdsbestek van enkele uren worden ze gesorteerd, geselecteerd en verwerkt, om dagvers in de schappen te verdwijnen. Waar weinig mensen bij stilstaan is dat het beestje daarvoor al minstens drie jaar lang verzorgd en gekweekt is.
Lisa Koopman is een van de initiatiefnemers van Het MosselNet, een organisatie opgericht om jongeren aan de mosselen te krijgen. Ze gelooft in het natuurproduct en breekt een lans voor 'het eiwit van de toekomst'.
Met agrarisch natuurbeheer, automatisering en tal van andere afwegingen, probeert Kees van Dijk zijn bedrijf steeds beter te organiseren. Dat gaat gepaard met afwegingen, binnen en buiten de natuur, en vooral een scherpe visie op wat het vak 'akkerbouwer' inhoudt.
Cindy Gerhardt is gepromoveerd Moleculair Farmacoloog en directeur van Planet B.io. Op de Biotech Campus Delft, in het epicentrum van de biotechnologie, vertelt zij over duurzaamheid, voedseltransitie en het cellulaire antwoord op de veranderende eiwitbehoefte.
De oester. Een ware delicatesse met bewezen gezondheidsvoordelen en duurzaam te kweken. Daarnaast kent het schelpdier een belangrijke rol in de natuur, zuivert het water en helpt het zelfs onze kustlijn te verdedigen. In een tijd waarin bewust consumeren steeds hogerop de agenda komt te staan is er ruim baan voor de oesterkweek, zou je zeggen.
‘Met de toenemende druk op landbouwgrond wordt voedselproductie in de toekomst net zo belangrijk als de olieproductie nu’ claimt Dick Hordijk, CEO van Agrifirm. Een almaar toenemende wereldbevolking met een groeiende middenklasse doen de voedselconsumptie de komende decennia toenemen met wel 50 procent. Die vraag lossen we op door efficiënter om te gaan met onze grondstoffen, volgens Dick Hordijk.
Vlinderbloemige lupine bloem
Een plant die de bodem niet uitput, maar juist vruchtbaarder maakt én ons dieet aanvult. Een uitkomst voor André Jurrius, die als biodynamische boer al jaren experimenteert met vlinderbloemigen. In BOON vond hij een partner om de boon weer ‘sexy’ te maken in ons dieet.
Alles uit de plant halen, dat is het credo van Royal Cosun. En wat blijkt? Zelfs in de bladeren van suikerbieten schuilt bruikbaar eiwit dat je kunt upcyclen voor humaan gebruik. Om dit te verder uit te rollen, werd Cosun Protein in het leven geroepen als nieuw bedrijfsonderdeel.
Groene Michelin Ster-kok Emile van der Staak
Sterrenchef Emile van der Staak ging over op een volledig plantaardig menu. Inmiddels heeft De Nieuwe Winkel een zogeheten 'groene' ster, maar nog steeds vraagt Emile zich af: "Ben ik nog wel omstreden genoeg?"
Johan Leenders rondt de laatste fase van zijn Nuffield Scholarship af. Opgericht door de Britse filantroop Lord Nuffield, geeft het scholarship vooruitstrevende agrariërs de kans wereldwijd kennis op te doen over agrarische praktijken, maar ook over de mondiale politiek en culturele invloeden op productieprocessen. Thuis in de polder ontwikkelt hij een uniek agrarisch concept, waar per toeval zijn circulaire ambitie extra kleur aan geeft.
De cashewketen kan eerlijker, ziet Mama Cashew. Oprichter Maria Verschoof vertelt over hoe zij de omweg van ruim 12.000 kilometer van ons geliefde nootje te lijf wil gaan, en een lokale keten wil inrichten die Tanzania ten goede komt.
Noud en Jan van Gog hebben al jarenlang ervaring als loonwerkers en akkerbouwers, en merken dat hun expertise in onkruidbeheersing inmiddels steeds belangrijker wordt. Met strenger wordende regelgeving en uitdagender seizoenen door klimaatverandering moeten ze steeds weer nieuwe stappen zetten. En dat gaat ze goed af.

Hoe een klein land groot kan zijn

Voedselproductie, dat is waar ons kleine land groot in is. Toch zullen we nog veel grootser moeten denken voor een duurzame toekomst. 

Wij vertellen over de zoektocht van de sector. Eerlijke verhalen over kleine en grote stappen, en over misstappen. We kijken buiten de grens, in ons land, en bij ons thuis.